אבישי חניא  ג אדר א, תשפב04/02/2022


מגוון רעיונות על מהותה של התרומה למשכן...

"וידבר ה' אל משה לאמר: דבר אל בני ישראל ויקחו לי תרומה מאת כל איש אשר ידבנו ליבו תיקחו את תרומתי"

תחילת פרשת תרומה פותחת בבקשת ה' ממשה שעם ישראל יתרום את חלקו למען בניית המשכן.

רש"י "תקחו את תרומתי": אמרו רבותינו שלוש תרומות אמורות כאן, אחת תרומת בקע לגולגולת שנעשה מהם האדנים, ואחת תרומת המזבח בקע לגולגולת לקופות לקנות מהן קורבנות ציבור, ואחת תרומת המשכן נדבת כל אחד ואחד שהתנדבו.

מדוע ניתנו שלוש תרומות? ולמה שני התרומות הראשונות הם תרומות שוות בין כולם ואילו בתרומה השלישית כל אחד בוחר כמה להביא?

"הכלי
יקר" מפרש-
"לדעת רז"ל (ספרי דברים א) היתה תרומתם זו לכפרה על זהב העגל ולדיעה זו נוכל לפרש שג' תרומות שנזכרו כאן, הם ג' עבירות שעשו במעשה העגל בשנים היו כל העובדים שווים ובג' נתחלפו בפחות ויותר ע"כ הביאו ג' תרומות ורק בשנים היו שוים."

ובעצם אומר הכלי יקר שכל אחת מן התרומות ניתנה כנגד חטא העגל, ומפרט-
א. מה שקבלו את העגל לאלוה "ויאמרו אלה אלהיך ישראל", ובחטא זה היו כל העובדים שוים כי כולם קראו לעגל אלוה ואדון, ע"כ הביאו תרומה ראשונה שהיו כולם שווים בה ונעשו מהם כל האדנים כי זה נגזר מלשון אדון לכפר על מה שקראו לעגל אלוה.
ב. מה שזבחו לו שנאמר "ויזבחו לו", ובזביחה זו היו ג"כ כולם שוין בה, ע"כ באה תרומה שניה שהיו כולם שווים בה ונעשו ממנו קרבנות ציבור לכפר על "ויזבחו לו".
ג. הוא מה שנאמר "ויתפרקו נזמי הזהב", כי עשו נדבה אל מלאכת העגל מממונם ולא היתה יד כל אדם שווה בהם כי העשיר היה נותן יותר מן העני כנגד זה באה תרומה שלישית שלא היו כולם שווים בה כי אם איש לפי עשרו נתן.

תרומה- הרמת המציאות:
התורה ממשיכה- "וזאת התרומה אשר תיקחו מאיתם זהב וכסף ונחושת.. ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם"
בפסוק זה, שהוא הפסוק השלישי, מוזכרת כבר שלוש פעמים המילה "תרומה". מדוע התורה משתמשת במילה תרומה ולא במילה נדבה?
אומר השפת אמת: "ע"י הפרשת התרומה קודש לה', חל שם שמים וקדושה על כל הנשאר.. ועל ידי תרומה זו יחול שם שמים כל הנשאר"
נתינת תרומה לא רק שמקדשת את החפץ עצמו, אלא גם את כל מה שנשאר בידינו. עצם הנתינה נותן משמעות גם לנתינה וגם לכל שאר חפצי האדם. תרומה מלשון "הרמה" הרמת המציאות למציאות גבוהה ועליונה יותר, כשאדם תורם הוא מרים את עצמו למקום גבוה יותר, כשעם ישראל תורם הוא הוא מרים את כל המציאות כולה ואת החיים כולם.